Tekerden Gelen Uğultu Neden Olur ve Nasıl Çözülür?

Tekerden Gelen Uğultu Neden Olur ve Nasıl Çözülür?

Araçlarda meydana gelen bazı ön takım arızalarında sürücüsüne uyarılar yapar. Bahsi geçen uyarılar arasında yer alan tekerde uğultu, pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Fakat en sık görülen nedenlerden bir tanesi tekerlek rulmanının arıza vermesidir. Tekerleklerin dönmesi görevinde yer alan rulman, zaman geçtikçe eskimektedir ve ses çıkmasına sebep olmaktadır. Bu tarz zamanlarda rulmanların değişiminin yapılması gerekmektedir. Eski rulman söküldükten sonra yeni rulman yerine oturtulur ve daha sonra da araç toparlanır. Yol şartlarına göre tekerlek rulmanının ömrü farklı olabilir. Kötü yollarda daha fazla bozulduğu bilinir. Bu sebeple de kötü yollarda arabaların daha yavaş kullanılması tavsiye edilir.

Rulman Tercihi Orijinal Olmalıdır

Tekerlek rulmanının arıza yapması halinde orjinal rulman satın almak daha iyi bir seçim olacaktır ve daha uzun zaman boyunca problemsiz kullanım söz konusu olacaktır. Orijinal olmayan rulmanın ömrü daha kısa olacaktır ve çabuk bozulacaktır. Bu durumda da ekstra maliyet çıkacaktır.

Uğultuya Sebep Olan Lastikler de Olabilir

Otomobilde meydana gelen uğultu, en fazla rulman kaynaklı olsa da, nadirde olsa lastiklerin özelliğini yitirmesinden de kaynaklanabilir. Arızanın rulman kaynaklı olduğu düşüncesinden dolayı, rulman yenisiyle değiştirilir. Fakat bu durum sonucunda yine de ses kesilmez. Daha sonra ise lastiklerin değişimi yapıldıktan sonra problem ortadan kalkar.

Rulman Değişim Maliyeti

Tekerlek rulmanının değişim işlemi yetkili serviste yapılabileceği gibi, sanayide faaliyet gösteren motor mekanik servislerinde de yapılabilmektedir. Rulman değişiminde talep edilecek ücret markadan markaya farklılık gösterse de ortalama tekerlek başına 250 TL’dir. Bahsi geçen rakam ortalama değerdir. Yine de farklı araçlarda bu fiyat ucuz da olabileceği gibi daha pahalı da olabilir.

 

Benzer Yazılar