Park Asistanı Nedir? Nasıl Çalışır?

Park Asistanı Nedir? Nasıl Çalışır?

Araç sürmeyi yeni öğrenen kişilerin en fazla zorluk çektikleri konulardan bir tanesi aracı park etmektir. Acemi sürücülerin yanı sıra bazen usta sürücülerde araç park etme de zorluk yaşayabilmektedir. Tam da burada sürücülerin yardımına park asistanı yetişiyor. Park etmeyi zor hale getiren bazı koşullar vardır. Özellikle dar, yokuşlu ve bozuk yollar, kötü hava şartlarının olduğu zamanlar aracı park etmek son derece zordur. Bu tarz zamanlarda aracın park edilmesi başlı başına bir işkenceye dönüşmektedir. Türkiye'de öncelikle Ford markasına ait araçlarda görülen park asistanı, günümüzde en fazla Ford ve Mercedes marka araçlarda karşımıza çıkıyor. Park asistanı ya da otomatik park sistemi olarak tabir edilen bu sistem, tamamıyla otomatik olarak çalışmaktadır. Sistemi yöneten bir yapay zeka bulunmaktadır. Oldukça kullanışlı bir teknoloji olmasıyla ön plana çıkan park asistanı, son derece basit bir şekilde kullanılabilmektedir. Park asistanı, sürücünün önemli ölçüde bir konfora sahip olmasını sağlar ve büyük oranda sürücülerin yükünü düşürür. Bununla birlikte park asistanı, aracın park edilme süresini 15 saniyeye bile düşürebilmektedir. Aynı zamanda lastiğin zarar görmesine yol açan kaldırım temasının da en aza indirilmesini sağlar.

Park Asistanı Nasıl Çalışır?

Araçların yola paralel veya dikey biçimde park edilmesini sağlayan park asistanı, sürücülerin arzu ettiği şekilde görevini yerine getirir. Park asistanı düğmesine basarak aktif hale getirilir. Aracın park edilmesi adına uygun bir yer bulunması, aracın park asistanı tarafından park edilmesi için yeterlidir. Park yeri bulup, ardından da park asistanı tuşuna basıldığında araç park etme işlemini otomatik şekilde yapacaktır. Park asistanı, 36 km’ye kadar hareket halindeyken uygun park yeri bulmaya çalışır. Bahsi geçen işlemi yaparken ön ve arka tamponlarda yer alan özel mesafe algılayıcı sensörlerden destek alır. Araçta yer alan park asistanının yararlandığı toplamda 10 adet sensör vardır ve bu sensörlerden 6 tanesi ön tamponda yer alırken, 4 tanesi arka tamponda yer almaktadır. Bunun yanı sıra hız 30 km’nin altına düştüğü zaman park asistanı sürücünün ideal başlangıç alanına gelmesi için uyarır.  Sürücü geri vitese geçtiğinde sistem devreye girer. Park asistanı düğmesine bir defa basıldığında araç paralel park edilir, iki kere basıldığında ise araç dik olarak park edilmektedir. Park edilirken sistem direksiyon dönme açılarının belirlenmesini sağlar ve manevraları otomatik şekilde yerine getirir. Söz konusu işlemler yapılırken geri görüş kameraları da aktif duruma gelir. Aracın ön konsolunda yer alan ekrana, aracın arka tarafının görüntüsü yansır. Arkada bulunan araca belli bir oranda yaklaşıldığı zaman, sensör sürücüye uyarı yapar. Sistem bu şekilde sürücüden fren pedalına dokunmasını ve arkada yer alan araca çarpmamasını bekler.

Park Asistanı Hangi Araçlarda Vardır?

Genel olarak park asistanı yer alan araç marka ve modelleri arasında Mercedes A80, Volkswagen Golf 7, Ford Focus, Toyota Corolla, Volkswagen Passat, Volkswagen Jetta, Mercedes C180 ve Opel Insignia yer almaktadır.

 

Özellikle Ankara Oto Kiralama lokasyonumuzda park asistanı olan araçlarımız mevcut olup Ankara bölgesinde araç ihtiyaçları olan ve park konusunda test etmek isteyenler için tavsiye edilir.

 

Benzer Yazılar