Otomatik Vites Geçişlerinde Sarsıntı Ne Anlama Gelir?

Otomatik Vites Geçişlerinde Sarsıntı Ne Anlama Gelir?

Araçlarda 3 tip vites türü vardır. Otomatik, yarı otomatik ve manuel olmak üzere 3 farklı tipte üretilen araç viteslerinde ortak ve ortak olmayan özellikler yer alır. Her araçta meydana gelmesi muhtemel birtakım sorunlar vardır. Bunlardan bir tanesi de otomatik vites araçlarda, vites geçişleri esnasında titreme meydana gelmesidir. Böyle sorunlara neden olabilen olası durumları tespit etmek son derece önemlidir. Otomatik vites araçların maruz kaldığı vites geçişlerinde titreme veya sarsıntı, aracın sürüş dinamiğine zarar verir. Bu konu genellikle herhangi bir sorun oluşmasa da trafikte yapılan dur kalklarda sürücünün rahatsız olmasına yol açar. Söz konusu olaya sebep olabilecek durumların tespit edilmesi ya da servise gidilmesi bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Önemli bir sorun olan otomatik vitesli araçlarda vites geçişinde titreme sorunu, sürüş kalitesini, sürüş güvenliğini ve trafiğe odaklanma durumunu olumsuz etkileyeceği için giderilmesi gereken bir sorundur.

Otomatik Araçlarda Vites Geçişlerinde Titreme Neden Olur?

Otomatik vitesli araçların vites sistemi, manuel vites araçlara göre farklı şekillerde üretilmektedir. Bahsi geçen sistemde ortaya çıkabilecek birtakım sorunlar, aracın vites geçişlerinde titreşime ve sallantıya sebebiyet verebilir. Bu durum genelde aracın durduğu yerden hareket ettiğinde ya da 1. vitesten 2. vitese geçiş esnasında titreme şeklinde görülür. Otomatik vites araçlarda vites geçişlerinde yaşanan titreme sorununa pek çok konu sebep olabilmektedir. Bu yazımızda söz konusu soruna en fazla neden olabilecek konuları derledik.

Düzenli Yapılmayan Bakımlar

Devamlı olarak trafikte ya da farklı yerlerde aktif şekilde kullanılan araçların düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçların düzenli olarak bakımı yapılmadığı takdirde birtakım sorunlar meydana gelebilir. Bunlardan biri de otomatik araçlarda vites geçişlerinde yaşanan titremedir. Bakımı düzenli yapılmayan araçlarda genelde büyük sorunlar ortaya çıkmaz. Ancak bazı zamanlarda şanzımanda geçişte sorun olmasına ve bunun sonucunda da geçişte titremeye sebep olabilir. Araç bakımları düzenli şekilde yaptırılmalıdır ve eksik varsa giderilmelidir. Eksiklikler giderildikten sonra yine sorun devam ediyorsa başka sebepleri araştırmak gerekir.

Şanzıman Kulaklarının İşlevini Yitirmesi

Araçların üretiminde kullanılan birçok parça vardır ve bu parçalara yoğun olarak kuvvet söz konusu olmaktadır. Bu sebeple de araçtaki parçaları bir arada tutmak son derece önemlidir. Araçta yer alan parçaları yerinde tutmak ya da birbirlerine sabitlemek amacıyla pek çok parça bulunmaktadır. Genel olarak araçlarda oluşan sorunlarda bu sabitleme parçalarında yaşanan gevşemeden ya da eskimeden dolayı meydana gelir. Bunun sebebi de bahsi geçen parçaların işlevini yitirmesidir. Şanzıman takozu arızası sık sık meydana gelen bir arıza türüdür. Araçta iç bölümde ortaya çıkan titreşimin sürücüye iletilmemesi amacıyla kullanılan bu parçaların bir hasara maruz kalması ve devre dışı kalması gibi durumlarda takozlar incelenmeli, düzeltilmeli ya da yenileri ile değiştirilmelidir. Değişim gerektiğinde araca uygun bir takoz kullanılmalıdır. Araca uygun olmayan takoz kullanılması halinde araçta meydana gelen titreşim yine devam edebilir.

Şanzımana Yağ Sızıntısı

İçten yanmalı motora sahip olan araçların yağ kullanımı son derece yükseltir. Yağların kullanım amacı ise çoğu kez mekanik parçaların arasında meydana gelen sürtünmeyi azaltmak ve aracın parçaları arasındaki etkileşimi en aza indirmektir. Bu sayede de araçtaki parçaların ömrü uzayacaktır. Aracın alt bölümünde yağ kaçağı görülüyorsa, bu durumda yağ, şanzımana temas etmiş ve şanzıman dişlileri birbirlerini yeteri kadar iyi tutamamalarına neden olmuş olabilir. Aracın alt bölümü incelenmeli, varsa yağ kaçağı tespit edilerek tamir edilmeli ve şanzıman parçaları normal düzene döndürülmelidir. Bunun sonucunda da titreşim sorunu ortadan kaldırılabilir.

Balata Aşınması

Otomatik vites araçlarda vites değişiminde görevli parçalardan bir tanesi de balatalar olarak bilinmektedir. Uzun zaman boyunca kullanılan araçların balatası haliyle eskimektedir. Bu durum sonucunda da vites atarken titreme meydana gelmesi normaldir. Yapılması tavsiye edilen şey, balatanın araca uyumlu olan bir balata ile değiştirilmesidir. Daha sonra ise bir süre boyunca aracı sürerek test etmek gerekir. Titreme ortadan kalktıysa balata değişimi çözüm olmuş demektir. Zaten otomatik vites araç vites geçişlerinde titreme olmasına neden olan konular şanzımana yağ sızıntısı, balata aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini kaybetmesi veya bakımların yeterince yapılmamasıdır. Bunların dışında farklı sorunların olup olmadığını tespit etmek amacıyla servise başvurulması gerekmektedir.

Benzer Yazılar