Araç Motor Yağı Ne Kadar Sürede Değiştirilir?

Araç Motor Yağı Ne Kadar Sürede Değiştirilir?

Sık sık merak edilen sorulardan olan araç yağı kaç kilometre de değişir, motor yağı ne zaman değişir gibi soruların yanıtları internetten araştırılıyor. Araç motorları için yağ son derece önemlidir. Motorda yer alan parçaların en verimli şekilde çalışması amacıyla motor yağının önemi büyüktür. Motor yağının kötü olması veya motor yağı eksilmesi gibi durumlarda motorda yer alan parçalar metal sürtünmeden dolayı hasara uğrar. Kısa zaman sonra ise bu durum ciddi motor arızalarına sebep olur. Biz de bu yazımızda sizler için motor yağı nedir ve motor yağı ne zaman değiştirilir sorularının cevaplarını derledik.

Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir?

İlk olarak yazımıza motor yağı ne zaman değişir sorusunun cevabını vererek devam edelim. Bu durum aracın nasıl ve ne şekilde kullanıldığına bakılarak değişiklik gösterir. Fakat genellikle 10 bin km’den sonra aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi tavsiye edilir. Araçların yakıt tüketimi açısından da motor yağı değişimi oldukça önemlidir. Motorun performans açısından en verimli şekilde çalışması, yakıt tasarrufu sağlaması ve motorun öbürünün uzun olması için motor yağının yenilenmesi büyük önem arz etmektedir. 10 bin km’ye ulaşan araçların motor yağının değişimi uygun görülmektedir. Fakat bazı zamanlarda aracın kullanım şekline göre bu süreç daha erken yapılmalıdır. Buna örnek vermek gerekirse, devamlı olarak dur-kalk yapılması motor yağının erken tükenmesine yol açabilir. Kötü koşullara sahip olan yollarda sık sık araç kullanımı da yine motor yağının erken değişimini gerektirebilen durumlardandır. Benzer şekilde motor yağ filtresindeki sorunlar yağın iyi süzülememesine ve zamanla yağın partiküllü çökelti haline gelmesine neden olabilir. Bu nedenle de motor yağının değişimi yapılırken motor yağ filtresi değişimi ya da kontrolü de sağlanmalıdır.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı değişimi, basit gibi görünse de, aslında bir oto yedek parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirli zamanlarda yenilenme işlemine tabi tutulması gereken motor yağı, bünyesinde yer alan özel kimyasallar sayesinde motorun kullanımına uygun olarak üretilmiştir. Bu sebeple de motor yağı değişimi basit bir işlem olsa da yine de özen gerektiren işlemdir. Motor yağı değişimi yapılırken göz önüne alınması gereken durumlar şu şekildedir:

-Motorda var olan yağın depodan tamamıyla çıktığına emin olunmalıdır. Bunun sebebi ise, eski yağda biriken tortu ve materyallerin, yeni yağa karışması halinde, yeni yağın da kısa zamanda partiküllü duruma bürünmesine sebep olmasıdır. Bundan dolayı da yeni motor yağı depoya ilave edilmeden mutlaka eski yağın depodan çıkarılması gerekir.

-Park halinde aracın tekerleklerinin arasına rampa konularak rahat bir şekilde yağ tıpasına erişim sağlanır. Daha sonra ise tıpa kaldırılır ve eski yağ tamamıyla depodan çıkarılır.

-Motorda bulunan yağın sıcak olma durumu vardır. Bunun yanı sıra bu yağ direkt olarak insan vücudu ile temas etmemelidir. Bu sebeple de eldiven takılması ve son derece dikkatli olunması tavsiye edilir.

-Motor yağı değişimi esasında sigara ve çakmak gibi yanıcı maddeleri uzak tutmak gerekir.

-Yeni yağın depoya ilave edilmesinin ardından kapağı kapatıp, biraz bekleyerek herhangi bir akıntı veya sızıntı var mı diye kontrolü yapılmalıdır.

Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur?

Araçta yer alan ana malzeme, metaldir. Birbirine sürtünen bu metal malzemeler korozyona maruz kalmaktadır. Korozyon nedir sorusuna baktığımızda ise, korozyon, aşınma olarak tabir edilen bir kavramdır. Araçtaki metal malzemelerin birbirine sürtünmesi sonucunda aşınma meydana geliyorsa, motorun çalışmasında aktif olarak görev alan dişlilerin temel çalışma mantığının sürtünme ile sağlandığı düşünüldüğünde bu dişlilerin nasıl sağlam kaldığı merak edilir. Bu noktada sürtünmeden dolayı ortaya çıkabilecek aşınma, kopma ve kırılma gibi olumsuz durumlara engel olan şey tam olarak motor yağıdır. Motor yağının araçta olmaması halinde, araçta bulunan dişliler, aracın ilerlemesi amacıyla birbirine sürtündüklerinde kısa zamanda kırılacak, bozulacak ya da deforme olacaktır. Bu durumda mekanik arıza şeklinde tabir edilmektedir. Metal malzeme zamanla paslanan bir yapıya sahiptir. Pasa sebep olan şey ise nemdir. Motor yağı, yine bu noktada devreye girerek sahip olduğu paslanma önleyici etkisiyle metal malzemelerin paslanmasına engel olmaktadır. Yani en net ifadeyle, motor yağı gerektiğinde değiştirilmezse, parçaların kendi aralarında yaptığı devir daime olumlu etkiler yapan bu yağın, eksik kalması halinde parçaların birbirini kırması, bükmesi veya parçaların paslanması durumları ortaya çıkar. Ayrıca motor yağının değişim zamanı geldiyse ve değişimi yapılmazsa, aktif olarak olumlu etki yaptığı parçaların zarar görmesi halinde yüksek maliyetler ödenmesi mümkün hale gelebilir. Bunun yanı sıra motor yağı eksik olması durumunda yakıt tüketimi artar ve performans düşüklüğü meydana gelir. Motor yağının değişiminin yapılmadığı durumlarda meydana gelebilecek durumlar şu şekildedir:

-Motor yeterince temiz olmaz.

-Motorun soğutulma işlemi güç hale gelir.

-Motorda sürtünme olayında artış görülür ve parçalar bu sebeple arızalanabilir.

-Isı artar ve bunun sonucunda da parçaların birbirine kaynaşması durumu ortaya çıkar. Böylece motorda arıza meydana gelebilir.

-Motordaki parçalar işlevini yerine getiremez. Bu da maddi anlamda araç sahibinin yüksek bedeller ödemesine yol açabilir.

Motor Yağı Tercihi Nasıl Yapılır?

Motor yağının görevini ifade ettikten sonra, motor yağı tercihi nasıl yapılır sorusuna göz atalım. Motor yağı tercihi şu şekilde olmalıdır:

-Mineral motor yağları

-Tam sentetik motor yağları

-Yarı sentetik motor yağları

 

Kırmızıcar Adana oto kiralama firması olarak her zaman sizlere faydalı bilgileri aktarmaya devam edeceğiz.

Benzer Yazılar