Kahramanmaraş Gezilecek Yerler ve Mekanlar

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler ve Mekanlar

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde bulunan, dondurma, biber ve tarhanasıyla meşhur illerimizden biridir. Maraş kurtuluş savaşımızın başlamış olduğu şehirdir, Türk milleti olarak dirilip ayağa kalktığımız, silkinip kendimize gelmiş olduğumuz, işgal güçlerine karşı baş kaldırdığımız şanlı şehrimiz olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız devleti işgaline karşı verdiği güçlü mücadeleden sonra TBMM tarafından istiklal madalyasına layık görülen tek şehrimiz burası olmuştur. Aynı şekilde bu karar ile Maraş olan eski adı, Kahramanmaraş olarak güncellenmiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Maraş halkı adına, kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir ifadesini kullanmıştır. Maraş ve çevresindeki iller başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmasıyla beraber hemen hemen 24 Oğuz boyunun hepsi mevcut olmuştur. İlin %84'ten fazla olan kesimi Türk'ler, %13'ünü Kürt'ler ve %3'ünü Kafkas kökenliler oluşturmaktadır. Kahramanmaraş ilimizin toplamda 10 tane ilçesi vardır. Kahramanmaraş, 400 Binin üzerinde Merkezi nüfusa sahiptir. Türkiye'nin 16.Büyük şehri olma özelliğini taşır. Bununla birlikte Kahramanmaraş, Türkiye'de bulunan iller arasında toplamda nüfusu 1 Milyonun üzerinde bulunan 19 İlden biri olmaktadır. Kenti Hititler kurmuştur. Ardından Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar bu şehre hâkimiyet sağlamışlardır. Dünyada sayılı madalyalı şehirler arasında yer alan Maraş'a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın göstermiş olduğu direniş dolayısıyla 7 Şubat 1973'den itibaren TBMM tarafından Kahramanlık unvanı verilmiş olup şehrin adı Kahramanmaraş olmuştur.

 

Kahramanmaraş Ulaşım

Kahramanmaraş iline 2 farklı ulaşım bulunur. Bunlardan ilki geniş karayolu ağına sahip olmasıdır. Diğeri ise havaalanının bulunması sebebiyle havayolu ile ulaşım sağlanmasıdır. Her ne kadar buraya demiryolu ağı tam olmasa da Kahramanmaraşın ilçelerinden olan Pazarcık ilçesinden tren geçişi ol olmaktadır. Özellikle adana oto kiralama hizmeti alarak gitmek isteyenler için Adana Şakirpaşa Havalimanından direk Adana Maraş Otoyoluna giriş yaparak ücretli otoyol üzerinden ortalama 90 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz. 

 

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

1-Kahramanmaraş Kalesi

Şehrin merkezinde üst üste duran bir tepe üzerinde yer alan bu kale, 12 metrelik boya sahiptir ve dikdörtgen şekle yakın olduğu düşünülmektedir. Buram buram tarih kokan bu kaleyi gelip yerinde görmek iyi bir deneyim olacaktır.

 

2-Tarihi Ceyhan Köprüsü

Ceyhan Nehri vadisinin üzerinde yer alan ve tarih boyunca yıkılmadan günümüze kadar ulaşmış tek köprü Tarihi Ceyhan Köprüsü olmuştur. Her ne kadar birkaç defa restorasyon yapılmış olsa da hiçbir şekilde özünü kaybetmemiştir.

 

3-Abdulhamit Han Camii

Osmanlı Devleti döneminde 34. Padişah olan 2. Abdülhamit adına inşa edilmiş olan Abdulhamit Han Camii, kente hâkim bir noktada yer alıyor. En önemli özelliği gece saatlerinde buradaki manzarayı görmek ve fotoğraflar çekerek anı ölümsüzleştirmek için muhteşem bir mekânda olmasıdır.

 

4-Kapıçam Tabiat Parkı

Türkiye’de yer alan Tabiat parkları arasında bu park 30. Sırada yer almaktadır. Adeta bir doğa harikası görünümünde olan bu park, şehir merkezine 10 kilometre gibi yakın bir mesafede yer alıyor. Burada göl manzarasının eşsiz güzelliği karşısında sabah kahvaltısı yapabilirsiniz. Ayrıca yürüyüş için özel yollar ve piknik için mesire alanları da burada mevcuttur.

 

5-Döngel Mağaraları ve Köyü

Şehir merkezinden buraya yaklaşık 50 kilometre mesafe vardır. Burada üst üste olan toplamda 3 adet mağara vardır. Serin havası ile yaz aylarında piknik yapmaya gelenler ile dolan bir yerdir. Mağaraların içerisinde küçük boyutlarda şelaleler bulunur. Bu mağaraların içerisine girerken dikkatli olmak gerekir. Özellikle mağaralar hakkında bilgi sahibi değilseniz mutlaka bilen bir kişi ile beraber içeriye giriniz.

 

6-Hurman Kalesi

 Afşin ilçesine bağlı olan Marabız köyü içerisinde yer alan Hurman Kalesi ulaşılabilecek en kolay yerler arasında yer almaktadır. Sarp kayalar üzerine inşa edilmiş olan bu kaleye çıkmak biraz sizi zorlayabilir.

 

 

7-Mavigöl Şelalesi

 15 metre yükseklikte bulunan ve aşağıya doğru akan Mavigöl şelalesi, çevresinde piknik yapma imkânı sunan bir yerdir. Bu şelaleyi diğer şelalelerden ayrı kılan özelliği ise doğal güzelliği, tepeden atlamak için yerler ve şelaleye tırmanma imkânı sunma oluşudur. Burada doğanın eşsiz güzelliğini bir kez daha görmüş olacaksınız.

Kahramanmaraş’ta Nerede Ne Yenir?

Bilindiği gibi Kahramanmaraş tarhanası ile ünlüdür. Ayrıca dondurma da bu ilimizin en meşhur ürünlerinden biridir. Kahramanmaraş İlimize ait diğer bir lezzet ise paça çorbası olmaktadır. Daha bitmedi. Kahramanmaraş ilimizde efsane lezzete sahip çöreklerden de yiyebilirsiniz. En güzel yemekleri yiyebileceğiniz restoranları sizler için araştırdık liste halinde aşağıda bulabilirsiniz.

-        Ocakbaşı Turaç

-        Ciğerci Bahtiyar Usta

-        MADO

-        Yaşar Pastanesi

-        Gaymak Dondurma

-        Maraş Kültür Evi Kocabaş Konağı

-        Menekşe Paça Salonu

-        Küçük Ev Paça Salonu

Benzer Yazılar