Araçların Yaz Bakımları Nasıl Yapılır ?

Araçların Yaz Bakımları Nasıl Yapılır ?

Bu yazımızda yine yaz aylarında özellikle daha aktif araç kullananlar ve bakım dönemi bu dönemlere denk gelen okurlarımıza için faydalı olduğunu düşündüğümüz bir yazı yayınlıyoruz. 

Araçlarda Yazlık Bakım Nasıl Yapılır ?

Tıpkı mevsim geçişlerinde evlerde yapılan temizlikler gibi araçlarında bakıma ihtiyacı var. Zorlu kış günlerini geride bırakıp yaza hazırlanan aracınız için iyi bir yaz bakımı yapmanız şart. Özellikle yağışlı havalar ve soğuk hava koşulları aracınızın yıpranmasına neden olur. Hem sağlamlığını hem de sürüş güvenliğini sağlamak için kışın ardından yaza girerken bir bakım ile bu yıpranmaları onarmak mümkündür. Bu nedenle araçlarda yazlık bakım yapılırken dikkatli olunmalı ve adımlar atlanmamalıdır.

Aracınızı yaz bakımına hazırlarken lastik kontrolü, fren sistemi, filtre değişimi, rot – balans ayarı, akü kontrolü, silecek bakımı, yağ değişimi atlanmaması gereken adımları oluşturmaktadır. Bu bakımları yeterli düzeyde yaptığınızda aracınızla yazın keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Lastiklerin Yaza Hazırlanması

Bedenin yükünü ayakların çektiği gibi araçların yükünü de lastikler çekiyor. Yaz bakımında en genel bakım lastik değişiminden geçer. Kışın zorlu şartlarına karşı kışlık lastik kullanımı ve zincir ne kadar gerekliyse yazın sıcak asfalt üzerinde güvenle ve konforlu bir şekilde seyahat etmek için mutlaka yazlık lastik kullanmalısınız.

Yaz aylarında sıcak lastiklerin en büyük düşmanı. Yaza uygun olarak üretilmeyen lastikler sıcak karşısında dayanıksızdır. Bundan dolayı da çatlama gibi sorunlara neden olur. Bu durum güvenli bir sürüş için çok risklidir. Trafiği ve can sağlığınızı tehlikeye atar.

Bu nedenle araçlarda yazlık bakım için öncelikle uygun kalitede yazlık lastik tercih etmelisiniz.

Rot ve Balans Ayarı

Direksiyonunuzu bir yöne çevirdiğinizde tekerlerin aynı yöne bakmasını rot balans ayarı sağlar. Bu nedenle aracınız ile güvenli seyahat edebilmeniz için bu durum çok önemlidir. Tekerlerin açı ve doğrultularının aynı olması için yaza girerken bir rot – balans ayarını kontrol ettirmek, gerekli ayarların yapılmasını sağlamak güvenliğiniz için önemlidir.

Özellikle aracınızın direksiyonunu çevirdiğinizde titreme, sağa veya sola çekme sorunu yaşıyorsanız mutlaka rot – balans ayarını bir ustaya kontrol ettirmelisiniz.

Fren Sistemi

Lastiklerinizin zamanından önce aşınmaması ve durulması gereken durumlarda kontrollü, zamanında durmanız için fren sistemi önemlidir. Aracınızın yazlık bakımında fren sistemi ile ilgili olan bakımları da yaptırmayı unutmamanız gerekir.

Fren hidrolik seviyesinden fren balatalarının durumuna kadar detaylı bir bakım yaz boyu güvenle yolculuk yapmanıza yardımcı olmaktadır.

Motor Yağı

Motor yağının bakımını her dönem dikkate almalısınız. Motor yağı, belli bir kilometre üzerine çıkıldığında motor yağının değişmesi önemlidir. Bu nedenle yaza girmeden önce kilometre kontrollerinin yapılması ve motor yağının da gerekli bakımlardan geçmesi gerekir.

Yağ seviyesinde azalma vb. durumlar değerlendirilmeli ve gerekli bakımlar eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir.

Filtre Değişimlerinin Yapılması

Yazın sıcak havada tek bunalan bizler değiliz. Aracın motoru da sıcak havalarda daha fazla soğumaya ihtiyaç duyar. Bu durumda da filtrenin önemi gündeme gelmiş olur. filtrelerin yazlık ve kışlık bakımlarının düzenli yapılmaması, aracınızın gösterdiği sürüş performansını doğrudan etkiler. Bu nedenle düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi ve hem yazlık hem de kışlık bakımlarının aksatılmadan yapılması aracınız için önemlidir.

Filtrelerin bakımsız kalması, sadece aracınızın sürüş performansını etkilemez. Aynı zamanda kirli ve tıkalı filtreler, aracınızın daha fazla yakıt harcamasına neden olur. yapılan hesaplamalar gösteriyor ki bakımı yapılmayan filtrelere sahip olan araçlarda %15 oranında fazla yakıt tüketimi kaydedilmektedir. Hem performans hem de sizlerin yakıt harcamalarından tasarruf etmesi için filtrelerin bakımına özen göstermeniz tavsiye edilir.

Bununla birlikte yaz aylarında aracın en sık kullanılan özelliği klima da yaz bakımı içerisinde bakımdan geçirilmesi gereken yerler arasında yer almaktadır.

Araç Klima Bakımı

Yaz mevsiminin sıcak havalarda en çok ihtiyaç duyduğumuz serinleme araçlarından Klima bakımı… Konforlu seyahatlerin baş aktörü araç klimalarında klima polen filtrelerinden başlayarak soğutma derecesi kontrolüne kadar baştan aşağıya kontrol gerekmektedir.

Araç klima bakımında sırasıyla;

  1. Klima gazı tamamlama
  2. Polen filtresi değişimi
  3. Koku, nem temizliği

Tüm bakımları yapılan araçlarımız yaz sıcaklarına hazır. Şimdi sıra aracımızı detaylı olarak yıkamaya çekme vakti geldi. Nasıl ki araç bakımı aracımızın sağlığı için önemli ise detaylı temizlik ve dezenfekte işlemi bizi ve ailemizin uzun süreli yolculuklarda sağlığına çok faydası olacaktır.

Benzer Yazılar